4. 7. 2012

Spirála bohémství

Chcete se zviditelnit? Nadávejte a komentujte populární osobnosti a jejich život na sociálních sítích. Proboha ale jen inteligentně, ať to má úroveň a hlavu a patu.

Chcete se pobavit a zároveň shodit pár kil? Oddávejte se sexu víckrát denně a neposílejte to na sociální sítě. Pikantní detaily zaujmou převážně úchyly a nadržené ovečky.

Chcete se pobavit, zviditelnit se a udělat ze sebe debila? Splňte vždy jen tu první část již zmíněného. A skončíte vyhození z hospody na ulici, v práci s vámi nikdo nepromluví na sto honů (pokud o tu práci rovnou nepřijdete) a budete bez přátel, bez sebeúcty, bez skrupulí. Jenže... Má to i své výhody.

Jsem bohém?

Budete dělat věci, které jiní lidé nedělají. Chcete to? Je to jednosměrka, bez zpátečky - při pokusu o návrat se zabavuje řidičák.
Chcete porušovat psaná i nepsaná pravidla společenská, kulturní i jednoduše racionálně udržovaná v každém z nás - fajn.
Až se rozhodnete, že se chcete podívat do budoucnosti svým vlastním pohledem a vidět tam sebe, kterak si užíváte života, jak se máte skvěle, báječně a tohle všechno v jednom - přestaňte se jen dívat. Skočte - na druhý břeh.

Nalaďte se na rádio "žiju jen jeden život" a přepněte do bohémského módu.

Že nevíte oč jde? Že takový způsob jednání nepřichází v úvahu? Že vám to v práci, v rodině, v kruhu přátel nebo v divadle nevyjde, neprojde a budete vyvedeni?

Každý by měl (už z vlastní podstavy žití) tušit, že bohémství a vymykání se všem zažitým zvyklostem a zákonům s sebou nese následky. Připravte se na to, že to bude bolet. Ze začátku budete narážet na nepřijímání, na odsouzení, na první a poslední setkání zároveň. Ti lidé nebudou vědět, co jste zač a o co vám jde. A budou to chtít poznat? Budete si totiž muset najít nové skupiny, nové kruhy, nové okolí, nové všechno. Bude to hledání nového, vašeho stylu. Vašeho podpisu.

Jestli ve stovce odmítajících "sucharů" najdete jednoho jediného, který bude zaujatý a právě ten pak bude chtít vědět víc, máte vyhráno. Máte novou spřízněnou duši, máte člověka na pokusy ještě bohémštější, než si myslíte. Můžete společně podnikat nálety na kluby, knihovny, instituce a malovat po zdech, kreslit fixou po autech, značkovat si své území. Jenže to bohémové nedělají, bohémům je to jedno. Tak změňte svůj styl, aby byl bohémský.

Konec je začátkem konce

Pravé bohémství se totiž pozná až ve chvíli, kdy začnete tušit, že vaše chování začínají přejímat i druzí jen proto, aby byli podobně zajímaví, neortodoxní, bohémští. Tehdy jste na vrcholu potravního řetězce konzumní společnosti. A pozor - tehdy totiž můžete a musíte začít hledat nový styl bohémství. tehdy už nejste bohém, ale celebrita, která si užívá života a okolí ji kopíruje.

Je tak akorát chvíle, abych přeladil rádio.

Žádné komentáře:

Okomentovat